COOKING WITH LE PRINCE: Christmas Cookies
12:31 PM
Christmas is family-time...and food, because that is just another word for "love". Take for example decorating the tree: a lovely tradition to share with your beloved ones, but how about making that moment even more...sweet?
Let's discover todays' special by our cooking master LePrince: get ready for the ultimate Christmas treat...
Natale significa stare con la famiglia...e si, cibo, perchè questi non è che un altro ternime per "amore". Prendiamo ad esempio la decorazione dell'albero di Natale: una bellissima tradizione da condividere con i propri cari, ma che ne dite di rendere quel momento ancora più...dolce?
Scopriamo il piatto del giorno realizzato da LePrince, il nostro mago in cucina: preparatevi per il top dei dolcetti natalizi...
COOKING WITH LE PRINCE #12
CHRISTMAS COOKIES
Ingredients:
300g soft butter
200g sugar
1g ginger
1g cinnamon
4g salt
half lemon peel to grate
Vanillin to taste
Nutmeg to taste
5 egg yolks
500g 00 flour
Mixed dried fruit to taste
Dark chocolate to taste.
Method:
With a fork mix together butter, sugar and flavouring, till obtaining a smooth mixture; then add the egg yolks and blend to make a smooth batter. Now add flour and knead with your hands.
Assemble the batter to form a block of rectangular shape and wrap it in clingfilm; let it rest in the fridge for 30 minutes.
Using a rolling pin, roll out the dough (5 mm thick). Cut out the dough using your favorite cookie cutters, or, if you have no pastry cutters, just use a glass. Then, with a straw, make a hole in each biscuit.
Place the cookies on a baking tray covered with baking paper; heat the oven up to 180 degrees and bake for 15 minutes: biscuits will have to appear browned and not burnt!
Let them cool down and then garnish with dried fruit and chocolate.
Cut out some 25 cm long satin ribbons and knot them in the buscuits holes.
Recommendations:
1. It is really important to let the dough cool down before rolling it out: warm dough crumbles apart when you try to cut is, and it is impossible to move the buiscuits on the baking tray.
2. To make chocolate buiscuit, just add 2 spoonfuls of unsweetened cocoa powder to the flour; in this case, use white chocolare for garnishment.
3. You can use these buiscuits as original Christmas place cards, writing your guests names on them!
4. You can wrap the buiscuits in trasparent plastic bags, or in decorated wooden or tin boxes: a delicious idea for your Christmas presents!
Italian Version:
BISCOTTI SOTTO L'ALBERO
Ingredienti:
300 g di burro morbido;
200 g di zucchero;
1 g di zenzero;
1 g di cannella;
4 g di sale;
la buccia di mezzo limone grattugiata;
qb vanillina;
qb noce moscata;
5 tuorli;
500 g farina 00;
qb frutta secca mista;
qb cioccolato fondente;
Procedimento:
Mescolare con una forchetta burro, zucchero e aromi fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiungere i tuorli e mescolare fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiungere la farina ed impastare con le mani. Formare una mattonella, rivestirla con la pellicola per alimenti e farla riposare in frigorifero per mezz'ora.
Aiutandosi con un mattarello, stendere la pasta dello spessore di 5 mm. Tagliare la pasta con gli stampini da biscotti che preferite. Se non avete a disposizione degli stampini da biscotti, usate pure un bicchiere. Usando una cannuccia fare un foro in ogni biscotto.
Ricoprire una teglia con carta da forno e disporvi i biscotti. Riscaldare il forno a 180 gradi e cuocere per circa 15 minuti. I biscotti dovranno essere dorati ma non bruciati!
Lasciar raffreddare e successivamente decorare con la frutta secca e il cioccolato.
Tagliare dei nastri di raso lunghi circa 25 cm; infilarli nel foro fatto con la cannuccia e annodarli.
Consigli:
1. E' fondamentale far raffreddare l'impasto prima di stenderlo: l'impasto caldo si sbriciola ed è impossibile tagliare e spostare i biscotti sulla teglia.
2. Per realizzare dei biscotti al cioccolato potete aggiungere alla farina 2 cucchiai di cacao amaro. In questo caso usate del cioccolato bianco per la decorazione.
3. Un'idea originale per la tavola di Natale è usare questi biscotti come segnaposto: basta scrivere su ognuno il nome del commensale.
4. Potete confezionare i biscotti in sacchetti di plastica trasparente o in scatole decorate di legno o di latta per farli diventare un dolce regalo di Natale.
Merry Christmas to everyone!!!
xoxo
LePrince
Marco a.k.a Le Prince |
Recipe by: Marco a.k.a. Le Prince
Photography: Phranci
***
Have you enjoyed this recipe?
Le Prince will be back on the 19th of January with another special dish!
Le Prince torna il 19 gennaio con un'altra ricetta speciale!
Marco a.k.a Le Prince |
0 commenti